För att få köra personer mot betalning krävs trafiktillstånd. Det utfärdas av Transportstyrelsen och måste förnyas varje år. För att beviljas trafiktillstånd skall företagets företrädare genomgå särskild utbildning och krav ställda av myndigheten skall vara uppfyllda. Vidare måste chaufförerna ha taxiförarlegitimation och fordonen skall vara taxiregistrerade.

Det allra lättaste sättet att se om en bil är taxi är genom att titta på registreringsskyltarna. De skall vara gula. Även på limousiner. Det finns dispens att söka, men den gör ofta mer skada än nytta eftersom taxiföretagen begränsas med taxameterdispens.

Anledningen till att vi nämner detta är för att vi, Kronlimo, är ett seriöst företag som oförtjänt har blivit förväxlade med privatpersoner som också har limousine. Dock inte lika nya och fräscha. Men kunder har ringt och undrat eftersom de ibland betett sig illa åt. Kronlimos limousiner har diskret företagslogotyp på sidorutan och gula registreringsskyltar som betyder taxi med taxameter.

Vårt tips är att aldrig åka svarttaxi. Fråga uthyraren en extra gång vilka regler som gäller och om trafiktillstånd och försäkring finns. Det vore oerhört tråkigt om något skulle hända om en fullastad, oförsäkrad bil skulle förolyckas.